De Grüne Polizei in Roderesch

3 mei 1943, de Grüne Polizei komt naar Roderesch.

Naar aanleiding van de melkstaking is vanuit Assen is een vrachtauto met gewapende politiemannen naar Roden gestuurd om stakers te arresteren in o.a. Roderesch.

De nummers verwijzen naar de kaart hieronder.

Om 9 uur ’s morgen komt het militair voertuig met soldaten van de Grüne Polizei en één NSB’er aan in Roderesch. Eerst worden Johannes Kalfsbeek (1) en de broers Harm en Jan Bakker (2) gearresteerd. 

Ze rijden naar de Kaatsweg waar Klaas Giezen (3) wordt gezocht, maar niet wordt gevonden.

Via de Kaatsweg rijden zij naar de boerderij van Geert Brouwer (4). Geert Brouwer had zich in een rioolbuis in een sloot verstopt. Omdat Geert niet werd gevonden werd zijn vader Lammert Brouwer meegenomen.

Vervolgens rijdt het voertuig de Hoofdweg op waar het bij de boerderij van Van Bergen stopt (5). Tiem van Bergen, die aardappels aan het sorteren was naast de boerderij, probeert te vluchten naar een eikenbosje achter de boerderij. De Grüne Polizei schiet Tiem van Bergen dood voordat hij het bosje bereikt.

Met het lijk van Tiem van Bergen en de gearresteerden rijden ze terug naar het gemeentehuis in Roden.

In Roden wordt Lammert Brouwer vrijgelaten. De anderen worden afgevoerd naar Groningen.

Op volledig scherm weergeven

Vandaar werden de gevangenen naar Groningen naar het hoofdkwartier van de Duitsers, het Scholtenhuis op de Grote Markt, gebracht. Daar werden ze verhoord. Harm Bakker werd ter dood veroordeeld. Johannes Kalfsbeek en Jan Bakker werden vrijgelaten. Harm Bakker werd bij de Rabenhauptkazerne in Groningen doodgeschoten. Zijn dood werd aangekondigd op affiches die overal opgeplakt werden. Dat was een middel van de Duitsers om de stakers te ontmoedigen.